50

Bostadsåret 2023 går mot sitt slut.

Anne Weyde uttalar sig om bostadsåret, vad hon tror om 2024 och Riksbankens senaste räntebesked som lämnade styrräntan oförändrad på 4 procent.

När vi summerar året ser vi att villapriserna i Uppsala gått ned med 8,5 procent och priserna på bostadsrätter gått upp med 1,7 procent på hela året men dykt de senaste tre månaderna med 6,1 procent.

Det har varit ett omtumlande år på bostadsmarknaden, både för köpare och säljare. Med höjda räntor som en orsak har färre försäljningar än normalt genomförts under 2023.

– Det har varit avvaktande, osäkerheten hur det blir med räntan har gjort att både köpare och säljare har varit extra försiktiga, säger Anne Weyde, fastighetsmäklare på Riksmäklaren i Uppsala.

 

Fler personer som velat flytta har också fått direktiv från sin bank att de måste sälja först innan de får köpa något nytt.

– Det gör också folk osäkra, även om man får sålt finns ju oron ”tänk om vi inte hittar något nytt”, säger Anne Weyde.

Vid Riksbankens senaste räntebesked lämnade man styrräntan oförändrad på 4 procent. Nu tror många att vi nått slutet på räntehöjningarna, vilket också troligtvis kommer att påverka bostadsmarknaden 2024.

– Jag är försiktigt positiv. Jag tror att det finns ett uppdämt behov av att flytta och vi kommer att få se fler försäljningar under 2024 men bostadsmarknaden kommer nog att öka gradvis. Jag tror också att säljarna har en alltmer realistisk bild på prissättningen vilket kommer att leda till fler affärer och även något fler budgivningar, säger Anne Weyde.

En lättnad och försiktigt positiv syn på framtiden har Anne Weyde även märkt bland kunderna.

– Det känns lite mer positivt och många kunder tror att det kommer att vända nu, säger Anne Weyde.

 

Kontakta gärna Anne vid eventuella funderingar eller för att få råd om din bostad.

Anne Weyde / Fastighetsmäklare
Tel. 070-945 66 86
Mejl: anne.weyde@riksmaklaren.se