50

Bostadspriserna inleder året uppåt i Uppsala

Fastighetsmäklare Patrik Törner kommenterar Mäklarstatistiks senaste besked om bostadsmarknaden.

I januari gick bostadspriserna upp något i Uppsala jämfört med december. Priset på bostadsrätter steg med 1 procent och villapriserna steg med 1,3 procent i januari.

– Det känns som om fler spekulanter är redo att köpa nu när man möter dem på visningarna, säger Patrik Törner, fastighetsmäklare på Riksmäklaren i Uppsala.

Efter ett tungt år råder det en försiktig optimism på bostadsmarknaden med förhoppning om att det värsta är över och att det vänder uppåt under 2024. Många analytiker tror på sänkta räntor vilket också borde sätta fart på bostadsmarknaden igen.

– Redan nu är det lite positivare på visningarna. Jag tror att det kommer att bli ännu mer positiva tongångar under våren, framför allt om Riksbanken gör en första sänkning, säger Patrik Törner.

Årets första månad har också inletts starkt med fler försäljningar än samma period förra året. Antalet försäljningar av bostadsrätter steg med 7 procent och antalet villaförsäljningar steg med hela 23 procent i januari jämfört med januari förra året.

– Januari brukar ju vara lite avvaktande men utifrån denna ökning kommer det nog att bli full fart på bostadsmarknaden under våren, säger Patrik Törner.

Hur våren och resten av året kommer att bli är svårt att säga men mycket tyder på en mer positiv marknad och fler aktiva köpare och säljare.

– Det finns ett uppdämt behov bland Uppsalaborna, många vill flytta. Jag tror att fler och fler under året kommer kunna göra det när inflationen förhoppningsvis är tillbaka på 2 procent och räntan sakta sänkts, säger Patrik Törner.


Kontakta gärna Patrik vid frågor.


Patrik Törner
Fastighetsmäklare
Tel.
Mejl: patrik.torner@riksmaklaren.se

Presskontakt:
Ulrika Lööf

Tel. 070-201 43 93
Mejl: ulrika.loof@riksmaklaren.se