Pressmeddelande från oss på Riksmäklaren

2021-04-09
PRESSMEDDELANDE

Villapriserna på rekordnivå i Uppsala

Villapriserna fortsätter uppåt i Uppsala. Snittpriset på en Uppsalavilla är idag 5 406 000 kr, vilket är 16,4 procent högre än för ett år sedan.

– Det är en kombination av litet utbud och stor efterfrågan, säger Ulrika Lööf, vd och fastighetsmäklare på Riksmäklaren i Uppsala.

För ett år sedan när pandemin slog till stannade bostadsmarknaden upp för en kort stund. Men efter en kort dipp kom marknaden igång igen och sedan april förra året har villapriserna stigit kraftigt. Enligt Ulrika Lööf är det fler faktorer som har påverkat prisuppgången.

– Under pandemin har folk varit hemma mer och då blir boendet viktigare. Många vill ha större, säger hon.

Priserna har även ökat utanför Uppsala och fler spekulanter från Stockholmsområdet har visat intresse för villor i och runt om Uppsala.

– Eftersom fler arbetar hemifrån blir behovet av att bo nära arbetet mindre. Det har gjort att fler som tidigare bott och jobbat i Stockholm nu tittar på att bosätta sig i Uppsala. Priserna är ju betydligt lägre i Uppsala. Sedan ser vi också att intresset för villor på landet utanför Uppsala ökar, en anledning är nog just att man kan jobba hemifrån mer, säger Ulrika Lööf.

Hur prisutvecklingen kommer att se ut framöver är svårt att veta men troligtvis kommer uppgången att mattas av under året.

– Nu ser många villaägare att de kan få bra betalt för sin bostad. Men när fler vill sälja och utbudet blir större kommer framförallt budgivningarna att bli lugnare, säger Ulrika Lööf.

Hur ska man tänka som säljare?

– Funderar man på att sälja ska man inte vänta utan kontakta en mäklare på en gång. Vill man inte sälja direkt är ett bra alternativ att lägga ut bostaden som en kommande försäljning. Då kan man bygga upp försäljningen och locka spekulanter över lite längre tid, säger Ulrika.

Hur ska man tänka som köpare?

– Att köpa villa i Uppsala är på sikt alltid en bra investering. Men just nu kan det vara bra att se över sin ekonomi en extra gång inför en budgivning och bestämma ett tak för hur högt man kan gå. På så sätt blir det en bättre och säkrare affär både för köparen och säljaren, säger Ulrika Lööf.

 

För mer info om bostadsmarknaden kontakta:
Ulrika Lööf, VD /Fastighetsmäklare
Tel. 070-201 43 93, Mejl: ulrika.loof@riksmaklaren.se