50

Villaförsäljningen i Uppsala gick mot strömmen 2023

Matts Lüllmaa uttalar sig om bostadsmarknaden. Uppsala skiljer sig mot resten av landet när det gäller antalet villaförsäljningar.

Det var betydligt färre sålda bostadsrätter i Uppsala under 2023, men Uppsala skiljer sig från landet när det gäller villor där antalet försäljningar ökade i Uppsala jämfört med året innan.

– Många vill fortfarande bo i villa så intresset kommer alltid att finnas bland husköparna, säger Matts Lüllmaa, fastighetsmäklare på Riksmäklaren i Uppsala.

När vi summerar statistiken från hela 2023 ser vi att priserna på villor gått ned med 6 procent i Uppsala län medan priserna på bostadsrätter stigit med 1 procent. En förklaring till den skillnaden kan vi kanske se i antalet sålda bostäder, där Uppsala sticker ut.

– Jag tror att många lägenhetssäljare inte fått de bud de velat ha och därför inte sålt. Det gör ju att både priserna hålls uppe och antalet försäljningar hålls nere. När det gäller villor har fler valt att sälja även om man fått lite mindre betalt, säger Matts Lüllmaa.

Det har varit ett omtumlande år på bostadsmarknaden vilket visat sig i att många köpare har varit försiktiga och avvaktat. Nu inför 2024 tror många att botten är nådd och att det sakta kommer att vända uppåt igen.

– Det kommer fortsatt att vara stort utbud men jag tror att marknaden kommer att vända under 2024. Men det kommer att ta tid då många fortfarande är lite avvaktande med tanke på läget i världen, säger Matts Lüllmaa.

 

Vad är viktigt att tänka på för köpare och säljare under 2024?

– Som köpare bör du överväga att sälja först och köpa sen. Är du säljare får du vara beredd på att det kan ta lite längre tid att sälja, snegla inte på vad grannen fick för 1,5 år sedan utan titta bara på färsk statistik och lita på din mäklare, säger Matts Lüllmaa.

 


Kontakta gärna Matts vid eventuella funderingar eller för att få råd om din bostad.


Matts Lüllmaa
Fastighetsmäklare
Tel. 073-647 52 73
Mejl: matts.lullmaa@riksmaklaren.se

Övriga frågor
Ulrika Lööf

VD
Tel. 070-201 43 93
Mejl: ulrika.loof@riksmaklaren.se