50

Tänk dig att bo mitt i det kulturhistoriska Uppsala, granne med den grönskande Botaniska trädgården, slottet och de historiska byggnaderna kopplade till Uppsala universitet.

Tänk dig att bo mitt i det kulturhistoriska Uppsala, granne med den grönskande Botaniska trädgården, slottet och de historiska byggnaderna kopplade till Uppsala universitet. Nu erbjuds ett unikt tillfälle att bo i en av Kåbos första privata bostäder – Villa Friden med parkliknande trädgård.
– I ett första skede ska vi undersöka intresset för att bo i denna unika fastighet, säger Ulrika Lööf, mäklare och vd på Riksmäklaren.

Att kliva in genom Villa Fridens entré är något alldeles utöver det vanliga. Här möts du av historiska vingslag från 1880-talet, en entréhall med en majestätisk trappa, vackra golv av fiskbensparkett och stora spröjsade fönster med utsikt över den grönskande parkliknande trädgården.
Villan uppfördes med många, på den tiden, moderna inslag som än idag är bevarade – ett isskåp som är föregångaren till dagens kylskåp och en telefonhytt för en av stadens första privata telefoner.

Det sägs att kärt barn har många namn, så också detta hus som från början kallades Villa Friden och senare Villa Hemgården. Villan var en av de första privata bostäderna som uppfördes i Kåbo, eller professorsstaden som det också kallades, och stod färdig 1883 som hem åt Lars-Erik Larsson, fabrikör för Hästens skofabrik som i folkmun kallades Sko-Lasses. Verksamheten måste ha blomstrat då denna villa ger ett rakt igenom flådigt intryck. Villan är numera Q-märkt och har renoverats med mycket varsam hand för att bevara de ursprungliga detaljerna.

Historien bakom kvarteret är att fysiologiprofessorn Frithiof Holmgren i början av 1880-talet fick en bit mark väster om Botaniska trädgården som han lät stycka i fyra tomter, vilka fick namnen Friden, Åsen, Tomtebo och Lyckan. Vid mitten av 1880-talet uppfördes villor på tomterna i en fri och dekorativt utformad villaarkitektur som väl speglade sin tids ideal. De spatiösa villorna hade stora parkliknande trädgårdsanläggningar vilka stod i kontrast mot det flacka jordbrukslandskapet. Kvarteret har genomgått förändringar under det senaste årtiondet, trots detta utgör de som helhet den enda relativt välbevarade villamiljön från 1880-talets Uppsala.

Villan erbjuder stora ytor med högt i tak och väl tilltagna rum. Den består av 2 hela våningar om vardera cirka 300 kvm där varje våning har representativa sällskapsytor och generösa rum för sovrum och kök. Här finns även en vindsvåning om ca 197 kvm med takfönster och hiss.
– Här går det att göra flera lägenheter, allt i dialog med de olika köparna, säger Ulrika Lööf.

Intill villan finns en gårdsbyggnad i vinkel om två plan med ljusa och trevliga ytor som ger ett mer modernt intryck än villan. Här finns även en japansk trädgård och en härlig, skyddad uteplats i byggnadens vinkel.
– Det är den gamla chaufförsbyggnaden som skulle bli perfekt som ett modernt townhouse, säger Ulrika Lööf.

Det går att omvandla fastigheten till flera bostäder men allt kommer att ske i dialog med de intressenter som vill vara med på detta unika tillfälle.
– Det kommer att bli en löpande dialog med de som visar seriöst intresse. Har man frågor är det bara att höra av sig, säger Ulrika Lööf.

För mer information:
Ulrika Lööf
070-201 43 93
ulrika.loof@riksmaklaren.se

Riksmäklaren – Mäklaren genom livet