50

Styrräntan oförändrad på 4 %

Fastighetsmäklare Micaela McClafferty kommenterar Riksbankens besked att styrräntan lämnas oförändrad på 4 %.

Riksbanken behåller styrräntan på 4 procent – den högsta nivån sedan hösten 2008. Riksbanken är positiva till att styrräntan kan sänkas redan under första halvåret.

–  Ökade kostnader har skapat oroligheter i hemmens ekonomi, vilket gör att byte av bostad blir både avgörande för vissa och för andra högst oaktuellt, säger fastighetsmäklare Micaela McClafferty på Riksmäklaren.

–  Räntan har nu legat still sedan september förra året och beskedet vi fick i veckan, kändes ändå väntat. Att sänka, skulle i dagsläget ge fel signaler, säger Micaela McClafferty.

På Riksmäklaren möter vi dagligen kunder som går i flyttankar. Den rådande bostadsmarknaden och räntehöjningen har dock gjort att många har fått avvakta med sina flyttankar och skjutit dessa på framtiden.

– Att räntehöjningen stannat av ger utrymme för att beslut nu kan tas, beslut som tidigare sköts på framtiden, säger Micaela McClafferty.

Många av de vi träffar vill avvakta med försäljning till våren för att invänta en bättre marknad. Detta kan, som många befarar, skapa ett alldeles för stort utbud där många försäljningar blir liggande kvar under en längre tid än önskat.

– Många letar bostad och känner sig kanske inte redo att sälja än. Det många borde göra är att förbereda sin bostad inför en försäljning så att de enkelt och snabbt kommer i gång, samtidigt samlar man på sig fler intressenter. Vi säljer mer och mer bostäder direkt till kunder från vårt spekulantregister, säger Micaela McClafferty.

– Det hör även till vanligheten att utbudet under våren blir större, då väldigt många lägger ut sina bostäder när trädgårdarna blomstrar etc. säger Micaela McClafferty.

 


Kontakta gärna Micaela vid frågor.


Matts Lüllmaa
Fastighetsmäklare
Tel. 070-218 10 47
Mejl: micaela.mcclafferty@riksmaklaren.se

Presskontakt:
Ulrika Lööf

Tel. 070-201 43 93
Mejl: ulrika.loof@riksmaklaren.se