Till salu
KÅBO - Villavägen 7 - Uppsala

Bo i Villa Friden - Granne med Botaniska trädgården och slottet!

Friliggande villa
Intresseanmälan
Villavägen 7
Intresseanmälan

Bo i Villa Friden - Granne med Botaniska trädgården och slottet!

Tänk dig att bo mitt i det kulturhistoriska Uppsala, granne med den grönskande Botaniska trädgården, slottet och de historiska byggnaderna kopplade till Uppsala universitet. Nu erbjuds ett unikt tillfälle att bo i en av Kåbos första privata bostäder – Villa Friden med parkliknande trädgård.

Att kliva in i Villa Fridens entré är något alldeles utöver det vanliga. Här möts du av historiska vingslag från 1880-talet, en entréhall med en majestätisk trappa, vackra golv av fiskbensparkett och stora spröjsade fönster med utsikt över den grönskande parkliknande trädgården. Från entréplanets vardagsrum öppnas pardörrar upp mot en stenlagd uteplats där du kan njuta av fågelkvitter och de vackra omgivningarna. Villan uppfördes med många, på den tiden, moderna inslag som än idag är bevarade – ett isskåp som är föregångaren till dagens kylskåp och en telefonhytt för en av stadens första privata telefoner.

Villan erbjuder stora ytor med högt i tak och väl tilltagna rum. Den består av 2 hela våningar om vardera ca 300 kvm där varje våning har representativa sällskapsytor och generösa rum för sovrum och kök. Här finns även en vindsvåning om ca 197 kvm med takfönster och hiss.

Intill villan finns en gårdsbyggnad i vinkel om två plan med ljusa och trevliga ytor som ger ett mer modernt intryck än villan. Här finns även en japansk trädgård och en härlig, skyddad uteplats i byggnadens vinkel.

-------------------------------------------------------------------------
Vi tar nu emot intresseanmälningar i ett tidigt skede. Detaljplan medger bostäder men bygglov behöver sökas för att ändra verksamhet. Vi bjuder in till möjligheten att vara med i utformningen av din framtida bostad i Villa Friden och gårdsbyggnaden.

Är du intresserad av hela Villa Friden med den parkliknande trädgården? Att bo på en av våningarna? På något utav våningsplanen? Intresserad av gårdshuset? En del av gårdshuset? Eller varför inte hela fastigheten med Villa Friden och Gårdshuset?

Välkommen att göra din intresseanmälan för vidare diskussion.
-------------------------------------------------------------------------

Historia
Det sägs att kärt barn har många namn, så också detta hus som från början kallades Villa Friden och senare Villa Hemgården. Villan var en av de första privata bostäderna som uppfördes i Kåbo, eller professorsstaden som det också kallades, och stod färdig 1883 som hem åt Lars-Erik Larsson, fabrikör för Hästens skofabrik som i folkmun kallades Sko-Lasses. Verksamheten måste ha blomstrat då denna villa ger ett rakt igenom flådigt intryck. Villan är numera Q-märkt och har renoverats med mycket varsam hand för att bevara de ursprungliga detaljerna.

Historien bakom kvarteret är att fysiologiprofessorn Frithiof Holmgren i början av 1880-talet fick en bit mark väster om Botaniska trädgården som han lät stycka i fyra tomter, vilka fick namnen Friden, Åsen, Tomtebo och Lyckan. Vid mitten av 1880-talet uppfördes villor på tomterna i en fri och dekorativt utformad villaarkitektur som väl speglade sin tids ideal. De spatiösa villorna hade stora parkliknande trädgårdsanläggningar vilka stod i kontrast mot det flacka jordbrukslandskapet. Kvarteret har genomgått förändringar under det senaste årtiondet, trots detta utgör de som helhet den enda relativt välbevarade villamiljön från 1880-talets Uppsala.

Området
Kåbo är Uppsalas i särklass mest attraktiva område där du bor i ett privat läge i direkt närhet till allt vad Uppsala stad har att erbjuda. Kåbo eller professorsstaden är en given plats för dig som arbetar inom universitet eller Akademiska sjukhuset då läget på Villavägen ger gångavstånd till dessa arbetsplatser. Förutom närheten till arbetsplatser, stadens nöjen och shopping finns även rekreation i närområdet. Njut av grönskan i ett av Uppsalas mest välbesökta utflyktsmål – Botaniska trädgården med en storstilad barockträdgård och ett 200 år gammalt orangeri. Här är också närhet till stadsskogen som bjuder in till promenader med hunden eller sköna löpturer.

För barnen finns populära Bergaskolan i området med FK upp till årskurs 6 och i närområdet finns även privata skolor att välja. Från årskurs 7 till 9 finns flera centrala skolor att välja bland och likaså finns ett stort utbud av gymnasieskolor.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Visa mer

Karta

KÅBO - Villavägen 7 - Uppsala
Ulrika Lööf
Ansvarig mäklare
Ulrika Lööf ulrika.loof@riksmaklaren.se
070-201 43 93
”Jag har lång erfarenhet som mäklare och har mäklat över 1 000 bostäder.”

Visningar

Kontakta mäklare Ulrika Lööf för privat visning av Villa Friden.

Intresseanmälan Villa Friden

Välj de alternativ du är intresserad av:

Fri värdering eller sälja nu?

Oavsett om du letar efter en bostad just nu eller vill sälja senare hjälper vi dig med en kostnadsfri muntlig värdering. Vi finns alltid här för dig som en mäklare genom livet. Fyll i formuläret så blir du inom kort kontaktad av en av våra hårt arbetande mäklare som berättar mer.

Vill du ligga steget före?
Skapa ett konto i Riksmäklaren Plus (rm+) och få tillgång till det bästa

Vill du ligga steget före och vara redo när du hittar din nya bostad? Förbered din försäljning redan nu, så minimeras startsträckan när det blir dags att sälja. Din bostad är då bara en knapptryckning från Hemnet. Kontakta någon av våra mäklare redan idag!

Skapa konto i Riksmäklaren Plus