Hur går en budgivning till?
Efter avslutade visningar tar mäklaren en första kontakt med de som lämnat sitt intresse. Se till att om möjligt vara förberedd med ett lånelöfte från din bank. Har du inte ordnat ett lånelöfte, passa på att fråga mäklaren efter en bra bankkontakt. Fundera också kring om du behöver en ny värdering av din bostad. Att vara väl förberedd underlättar dina beslut under budgivningen.
Trygghet är viktigt under budgivningen, därför tar mäklaren personligen emot bud och anger namn, telefonnummer, det aktuella budet och tidpunkt för budet. Mäklaren kontaktar dig igen när det är din tur i budgivningen.
Budgivningen redovisas fortlöpande på riksmaklaren.se och om du önskar kan du få varje inkommet bud via SMS eller e-post.
När budgivningen är avslutad skrivs ett avtal mellan säljare och köpare och då redovisas budgivningslistan med den aktuella budhistoriken.
Viktigt att komma ihåg när det gäller budgivning är att säljaren alltid har fri prövningsrätt. Det betyder att säljaren inte behöver sälja till det högsta budet.
Kom också ihåg att innan ett avtal träffats mellan säljare och köpare har ingen bindande affär kommit till stånd. Mäklaren har alltid en skyldighet att redovisa samtliga inkomna bud till säljaren som då väljer om det nya inkomna budet ska beaktas eller ej.
Läs gärna Fastighetsmäklarinspektionens information om budgivning