50

Budgivning hos Riksmäklaren

Att skapa trygghet och får både köpare och säljare är en av våra viktigaste uppgifter som mäklare i kanske en av de största affärerna i livet. Därför tillämpar vi öppen budgivning vilket innebär att vi redovisar alla inkomna bud öppet. Det innebär också att vi redovisar budgivningslistan för köparen efter avslutad affär. Om du önskar vara anonym redovisar vi i det fall endast initialer.

Hur går en budgivning till?

Hos Riksmäklaren strävar vi alltid efter att erbjuda en enkel, smidig och trygg budgivningsprocess för våra kunder. Efter avslutade visningar tar vår erfarna mäklare personlig kontakt med alla som visat intresse för bostaden. I våra budgivningar kan vi erbjuda en smart tjänst som vi kallar budID – identifierad budgivning.

Med budID får du som budgivare ett SMS med en länk till budgivningen. Enkelt och smidigt kan du identifiera dig med BankID och bekräfta om du har ett beviljat lånelöfte. Under budgivningen kan du följa utvecklingen och lägga ytterligare bud via länken i SMS:et. Behöver du ansöka om lånelöfte? Inga problem – det kan du enkelt göra i samband med budgivningen.

Budgivningen redovisas fortlöpande på vår hemsida, och om du vill kan du även få varje inkommet bud via SMS eller e-post. När budgivningen är avslutad skrivs ett avtal mellan säljare och köpare, och då redovisas budgivningslistan med den aktuella budhistoriken. Men kom ihåg – säljaren har alltid fri prövningsrätt, vilket innebär att hen inte behöver sälja till det högsta budet.

Innan ett avtal träffas mellan säljare och köpare har ingen bindande affär kommit till stånd. Mäklaren har alltid en skyldighet att redovisa samtliga inkomna bud till säljaren som då väljer om det nya inkomna budet ska beaktas eller ej. Vill du vara väl förberedd inför budgivningen? Kontakta oss gärna för en värdering av din bostad, det underlättar dina beslut under budgivningen och ger dig en god grund för dina val.

Läs gärna Fastighetsmäklarinspektionens information om budgivning