Kommande
LUTHAGEN - Prästgatan 2 - UPPSALA

Ståtlig villa med representativa ytor i det historiska området Enhagen!

Friliggande villa 368 kvm (+84kvm) 846 kvm (tomtarea) 17 900 000 kr (eller bud)
Intresseanmälan
Prästgatan 2 17 900 000 kr
Intresseanmälan

Ståtlig villa med representativa ytor i det historiska området Enhagen!

Välkommen till Karins Borg - en ståtlig villa uppförd i början av förra sekelskiftet belägen i fridfulla området Enhagen, ett för många anonymt bostadsområde beläget i nordöstra Luthagen där Seminariet är ett praktfullt landmärke. Ett område där inget hus är det andra likt, här finns pampiga hus som påminner om de stora villorna i Kåbo liksom mindre villor med stora grönskande trädgårdar där äppelträden frodas. Området är smått kulturhistoriskt då liknande bostadsområden runt om i Uppsala har rivits och gett plats åt modern stadsbebyggelse. Villan uppfördes 1915 av byggmästare August J Ahlsén och var från början en villa för två familjer med kök på två våningar men har sedan länge använts som en bostad.

Den totalrenoverade villan har varit hem för denna familj sedan drygt 10 år tillbaka och nu är det dags för en ny ägare att ta vid. Här finns rum för en stor familj med väl tilltagna sociala ytor, många sovrum som ger plats åt både stora och små barn och en härlig relax med utsikt över takåsarna som blir en plats för egen tid och avkoppling.

Husets totala yta om 452 kvm (BOA+BIA) fördelar sig på fyra våningsplan där varje plan har sin karaktär. Entréplanet erbjuder representativa ytor med en stor välkomnande hall med vy mot matsal som ligger i fil med vardagsrum och vidare till det som sedan gammalt kallas för herrum. Här finns ett mycket fint renoverat kök med hög standard såsom inredning från Ekeby Bruk och vitvaror från Miele. En trappa upp möts du av en övre hall med möblerbara ytor samt fem sovrum som alla har sin karaktär. På vinden finns en riktig pärla - en relax med massagebadkar, dusch och bastu med utsikt över Luthagens takåsar. Här finns också ett allrum med utsikt mot Domkyrkan och ett sovrum med separat badrum. Genom att ta den sista trappan upp kommer du till en privat takterrass där du kan njuta av solnedgången över Luthagen. Källarvåningen inrymmer tvättstuga samt gott om förvaringsmöjligheter. Här finns även en oinredd del som t ex kan inredas som vinkällare.

Villan är totalrenoverad med ny fasad, nya fönster, tak, stammar av tidigare ägare och nuvarande ägare har renoverat interiören med det klassiska köket som passar väl in i husets anor, lagt fiskbensparkett på hela entrévåningen samt nya ytskikt. Vidare har samtliga badrum renoverats och relaxdelen byggts. Villan är genomgående modern och av hög standard med gamla detaljer bevarade såsom flertalet fungerande kakelugnar, vackra djupa fönsternischer, bröstpaneler och ursprungliga trägolv.

Genom att äga en stor villa är driftskostnader av stor vikt. Här har huset fått Energiklass B i energideklarationen tack vare bergvärme kompletterat med jordvärme samt nya 3-glas isolerfönster i en stor del av huset. Dessutom ger klass B en extra miljörabatt hos del flesta banker samt att du bor i ett klimatsmart hus.

Som tidigare nämnts har villan tidigare varit hem för två familjer och det går att återställa om så önskas då trapphuset finns kvar. Det finns även möjlighet att göra en separat mindre lägenhet på vinden för uthyrning som då får sovrum, badrum och möjlighet finns att installera ett pentry.

Som boende i området bor du i en smått unik villa för Uppsala och med närhet till allt vad staden har att erbjuda. Här finns flera skolor i närområdet såsom Seminariet med bland annat Musikklasser och Fyrisskolan. För de mindre barnen finns också flera förskolor. På några minuters promenad finns Fyrishov med äventyrsbad, simhall, gym och flera hallar för idrott. Till city tar du dig på cykel på ca 15 min och här finns allt vad staden har att erbjuda i form av shopping, kultur och nöjen samt Resecentrum för vidare pendling mot Stockholm. Väljer du att pendla mot Stockholm med bil når du snabbt Bärbyleden för vidare pendling på E4:an.

Karins Borg är en villa som är unik i sitt slag och måste upplevas på plats! Varmt välkommen att kontakta mäklare för privat visning.

Visa mer
Ulrika Lööf
Ansvarig mäklare
Ulrika Lööf ulrika.loof@riksmaklaren.se
070-201 43 93
”Jag har lång erfarenhet som mäklare och har mäklat över 1 000 bostäder.”

Sammanfattning

Objekttyp
Friliggande villa
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsår
2021
Byggnadsår
1915
Rum
10 rum och kök, varav 6 sovrum
Boarea/biarea
368 m² + 84 m²
Tomtarea
846 m²
Pris
17 900 000 Kr (eller bud)

Planlösning

ENTRÉPLAN: HALL:
Ståtlig entré där vackra dubbeldörrar öppnar upp till en rymlig och ljus hall med klinker på golvet, gedigen bröstpanel och en välkomnande vy mot husets matsal. I hallen finns gott om plats för ytterkläder samt plats för möblering.

GÄST WC:
Intill hallen finns en gäst wc utrustad med toalett, spegel med belysning och tvättställ.

KÖK:
Härligt kök som bjuder in till matlagning med stora ytor och en matplats för 8-10 personer. Köket är fint renoverat med en klassisk inredning från Claesson kök (Ekeby Bruk) som knyter an till husets anor men med en modern touche. Inredningen har vita spegelluckor, bänkskiva och stänkskydd av cararramarmor samt inslag av bänkskivor i massivt trä. Maskinellt utrustat med vitvaror från Miele med extra bred induktionshäll, spisfläkt från Fjäråskåpan, inbyggd ung och micro. integrerad diskmaskin, integrerad kyl och frys (Husqvarna) Köket har parkettgolv och ljusa väggar.

MATSAL:
Vacker matsal med fiskbensparkett, gedigen bröstpanel och en fungerande kakelugn ger rummet en trevlig atmosfär och här kan du samla familj och vänner för trevliga sammankomster.

SALONG:
I fil med matsalen ligger salongen där skjutdörrar skiljer rummen. Här sätter ett ett vackert burspråk prägeln på rummet som i övrigt har fiskbensparkett och ljusa väggar.

HERRRUM:
Som många hus med anor har även detta ett rum som kallades för herrrum. Ett allrum som har många användningsområden, t ex bibliotek eller kontor. Rummet ligger bra placerat mellan salongen och hallen har likt övriga rum fiskbensparkett och ljusa väggar.

FÖRVARING:
Mellan salong och herrum finns två praktiska mindre förråd.

VÅNING 2: ÖVRE HALL:
En vacker trappa leder upp till husets andra våning med en stor möblerbar hall med stora fönsterpartier som ger fint ljusinsläpp. Här finns en centralt placerad fungerande kakelugn som sprider värme i hela våningen. Trägolv och ljusa väggar med inslag av bröstpanel.

SOVRUM 1::
Våningens största sovrum som rymmer en dubbelsäng intill kakelugnen (en fungerade) samt övrig möblering. Rummet har trägolv och ljusa väggar.

SOVRUM 2: :
Ett trevligt sovrum som får en extra detalj med egen balkong. Rummet har trägolv och ljusa väggar.

SOVRUM 3: :
Rummet har ljusa väggar och trägolv.

SOVRUM 4: :
Våningens minsta sovrum där pardörrar öppnar upp mot hallen. Rummet kan bli ett mysigt barnrum eller ett rum att slå sig ner i med en god bok och ha hallens kakelugn alldeles intill. Rummet har trägolv och ljusa väggar.

SOVRUM 5: :
Även detta ett rymligt sovrum med kakelugn (ej fungerande) samt trägolv och ljusa väggar.

BADRUM:
Utrustat med dusch, vägghängd toalett, spegel med belysning, tvättställ med kommod.

VÅNING 3: ALLRUM:
På våning 3 möts du av en slående takhöjd, takbjälkar och ett stort fönster som ger utsikt mot omgivningarna med en skymt av Domkyrkans torn. Här blir en perfekt plats för ett avskilt TV-rum att användas av hela familjen. Rummet har trägolv och ljusa gröna väggar.

BADRUM/RELAX:
Behöver du en avkopplande stund efter jobbet - här finns allt du behöver för tid i lugn och ro i din egna relax med ett högt läge som ger utsikt över staden. Har finns massagebadkar, bastu med glasvägg som ger utsikt, dubbla tvättställ med kommod, spegel med belysning, dusch samt handdukstork. Avskilt från relaxdelen finns wc utrustad med vägghänd toalett, tvättställ med kommod samt spegel med belysning.

SOVRUM 6/UTHYRNINGSSDEL:
Mysigt, avskilt sovrum, perfekt för tonåringen, gäster eller att hyra ut med en separat toalett/dusch och möjlighet att installera pentry. Rummet har ljusa väggar och trägolv.

BADRUM:
Beläget intill våningens sovrum och blir ett privat badrum för den som använder sovrummet. Här finns dusch med takdusch, toalett, tvättställ med kommod och spegel med belysning.

VÅNING 4: TAKTERRASS:
Högt upp bland takåsarna finns en takterrass där du kan slå dig ner och njuta av en helt insynsskyddad plats där du kan njuta av solnedgången över hustaken.

FÖRRÅD:
På våningsplanet finns ett kallförråd med snedtak.

KÄLLARVÅNING: :
Husets källare inrymmer praktisk tvättstuga utrustad med tvättmaskin och torktumlare. Vidare finns flera förrådsutrymmen samt en disponibel yta som idag används till förvaring men som kan inredas för t ex en vinkällare.

Planlösning Planlösning Planlösning Planlösning Planlösning
Visa mer

Övrig Information

Fastighetsbeteckning

Luthagen 11:6

Tomt

Trädgårdstomt som omgärdas av lummiga häckar som ger insynsskydd. Här finns även stor gräsyta med plats för sittgrupper och gott om plats för barnen att leka.

Uteplats

Förutom flera möjliga platser för sittgrupper i trädgården finns en balkong på våning 2 samt utgång till högt belägen takterass med utsikt över takåsarna.

Bilplats

Plats för bilar på stenlagd uppfart intill huset.

Renovering

2004-2005: Omfattande renovering/ombyggnad med bland annat renovering av fasad, tak, fönster, stammar, dränering, uppvärmning och el. Huvudentreprenör Skanska och Bjerking som konstruktör.
2010: Renovering av kök samt samtliga badrum och relax på vindsplanet.
2015: Renovering av badrum på våning 2.

Genomgående målning av samtliga ytskikt samt nya golv på entréplan.

Byggnad/Storlek

2 ½ plan med källare, 368 kvm + 84 kvm (biarea) , 10 rum och kök, varav 6 sovrum . Areauppgifter enligt uppmätning . Byggnadsår: 1915

Byggnadssätt

Grund: Torpargrund/källare. Stomme: Trä. Fasad: Puts. Takbeklädnad: Plåt. Fönster: 3-glasfönster isoler samt 1- och 2-glasfönster. Ventilation: Mekanisk frånluft. Vatten och avlopp: Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Kombinerad berg- och jordvärmepump samt kakelugnar

TV- och internetanslutning

Internetanslutning: Ansluten till Uppsala Stadsnät

Övriga utrymmen

På tomten finns ett trädgårdsförråd.

Ekonomi

Pris: 17 900 000 kr (eller bud). Taxeringsvärdet är 9 502 000 Kr (fastställt avseende år 2021) varav byggnadsvärde 5 400 000Kr. Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd, värdeår: 1929. Fastighetsskatt-/avgift: 9287 kr. Det finns uttagna pantbrev om totalt 4 900 000 kr.

Driftkostnad summa: 34 436 kr/år
Vatten-avlopp: 11 113 kr/år
Renhållning: 5 000 kr/år
Försäkring: 18 323 kr/år
Kommentar: Uppvärmning via bergvärme inkluderat i elförbrukning och elkostnad.

Energiprestanda

Genomförd: Utförd. Deklarationsdatum: 2023-07-09. Förbrukning: 35 kWh/kvm år. Energiprestanda primärenergital: 63 kWh/kvm och år. Energiklass: B.

Servitut, planbestämmelser mm

Planbestämmelser: Tomtindelning (1955-06-08) Stadsplan (1944-11-02).

Allmänt om området

Luthagen är en vacker och charmig stadsdel belägen i Uppsala, Sveriges fjärde största stad. Med sin unika karaktär och historiska atmosfär är Luthagen känt för att vara en av stadens mest eftertraktade bostadsområden.

Stadsdelen har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet då den började utvecklas. Idag finns det fortfarande tydliga inslag av den traditionella arkitekturen från den tiden, med många vackra trähus och pittoreska gator som ger området en genuint charmig atmosfär.

En av de mest framträdande funktionerna i Luthagen är dess närhet till Uppsala universitet, vilket gör det till ett populärt val bland studenter och akademiker. Många studentbostäder och lärosäten finns inom bekvämt gångavstånd, vilket ger en ungdomlig och livlig atmosfär till området.

Luthagen har också ett rikt utbud av grönområden och parker, vilket ger invånarna möjlighet att njuta av naturen och koppla av utomhus. Bland de mest kända parkerna finns Luthagens esplanad, en vacker allé som sträcker sig genom stadsdelen och erbjuder en trevlig plats för promenader och picknickar.

Sammanfattningsvis är Luthagen i Uppsala en charmig och levande stadsdel med en unik kombination av historisk arkitektur, grönområden och närhet till universitetet. Dess attraktiva egenskaper gör det till en attraktiv plats att bo i för både studenter och familjer som söker en pittoresk och bekväm livsstil.

Närservice

Stadsdelens geografiska läge gör att den också har enkel tillgång till stadens centrala delar och alla dess bekvämligheter. Här finns ett brett utbud av restauranger, kaféer och butiker som tillgodoser invånarnas behov.

Kommunikationer

Det finns också goda kommunikationsförbindelser, vilket gör det enkelt att ta sig runt i och utanför stadsdelen.

Visa mer

Visningar

Det finns för tillfället inga planerade visningar för allmänheten. Vänligen kontakta mäklare för att boka en visning.

Karta

LUTHAGEN - Prästgatan 2 - UPPSALA

Intresseanmälan

Fri värdering eller sälja nu?

Oavsett om du letar efter en bostad just nu eller vill sälja senare hjälper vi dig med en kostnadsfri muntlig värdering. Vi finns alltid här för dig som en mäklare genom livet. Fyll i formuläret så blir du inom kort kontaktad av en av våra hårt arbetande mäklare som berättar mer.

Vill du ligga steget före?
Skapa ett konto i Riksmäklaren Plus (rm+) och få tillgång till det bästa

Vill du ligga steget före och vara redo när du hittar din nya bostad? Förbered din försäljning redan nu, så minimeras startsträckan när det blir dags att sälja. Din bostad är då bara en knapptryckning från Hemnet. Kontakta någon av våra mäklare redan idag!

Skapa konto i Riksmäklaren Plus