Såld
Västland - Bolstan 102 - Tierp

Välskött fastighet med otaliga möjligheter, 90 minuter från Stockholm!

Fastighet 440 kvm 46451 kvm (tomtarea) 8 490 000 kr (eller bud) Slutpris 8 250 000 Kr
Bolstan 102 8 490 000 kr

Välskött fastighet med otaliga möjligheter, 90 minuter från Stockholm!

Nu erbjuds möjligheten att förvärva denna unika fastighet kallad Lugnet, belägen endast 90 minuter från Stockholm, 45 minuter från Uppsala i en idyllisk jordbruksbygd. Genomgående i mycket gott skick där samtliga byggnader har renoverats under de senaste 10 åren. Total markareal på ca 4,65 ha.

Här finns otaliga möjligheter och plats för hela familjen med barn och barnbarn. För dig som önskar bedriva verksamhet finns många trevliga uppslag - hästgård, driva gårdsbutik i det gamla kontoret, mindre kursverksamhet eller konferenser med möjlighet till övernattning är bara några förslag på denna fastighets många användningsområden.

Huvudbyggnaden som uppfördes 1862 har representativa ytor med härlig utsikt över trädgården och Tämnarån. Här finns sedan gammalt "herrns rum" och "fruns rum" som blir privata rum för att sjunka ner i en fåtölj och läsa en god bok i. Husets hjärta, köket, är mycket påkostat och ombonat med inredning anpassad efter husets karaktär, här finns också en ursprunglig vedspis bevarad, tillverkad på gårdens egna gjuteri. På 80-talet byggdes huset till med en groventré, tvättstuga, badrum, sovrum och ett poolrum som idag används till bibliotek/arbetsrum. På övervåningen finns ett mycket fint sovrum med utsikt över trädgården, dressing room och barnkammare med små sovalkover vid sidan.

Till huvudbyggnaden finns två flygelbyggnader. Det ena är den gamla Bagarstugan med kök och badrum samt en övervåning med det som nuvarande ägarna kallar "bröllopssviten" med tillhörande takterrass. Den andra är ett uthus med ett vidbyggt orangeri. Ladugårdsbyggnad med garage, slaktbod, snickarbod, verkstad samt utrymmen för gårdens maskiner. Den gamla gjuteribyggnaden med tillhörande kontorsbyggnad ligger intill Tämnarån. Kontorsbyggnaden har två större rum där ett av rummen har fungerande kakelugn. På vinden förvaras gamla gjuteriföremål. Gjuteribyggnaden kan som alternativ användas som lager, maskinhall eller byggas om till stall.

Grönskande tomt som får sin speciella karaktär av att Tämnarån flyter alldeles i tomtgränsen. Dina odlingsdrömmar frodas i det äkta engelska växthuset uppfört på en vacker tegelsockel, här blir en plats för både odling och trevlig samvaro. Genom den terrasserade rosenträdgården tar du dig ner till Tämnaråns strand med en grillplats intill det porlande vattnet. I ån finns kräftor så möjligheten finns att fiska från eget vatten. Intill tomten finns vackert inhägnade beteshagar för får med tillhörande fårhus.

Västland erbjuder ett boende i en väl bevarad jordbruksbygd med endast 20 minuters bilfärd till havet vid Karlholmsbruk. Service och skolor finns vid närmsta orten Tierp som nås på 15 minuter och önskas ett större utbud nås både Uppsala och Stockholm enkelt med bil eller tåg från Tierp. Avstånd med bil är ca 45 min till Uppsala och 90 min till Stockholm.

För att sammanfatta allt som erbjuds i Lugnet så är det livet på landet, nära havet med staden på bekvämt avstånd. Med möjligheter att förverkliga dina drömmar om att ha djur och bedriva verksamhet.

Möjlighet finns att köpa till ca 100 ha skogsmark. Goda jaktmöjligheter finns.

Ett måste att uppleva på plats - Varmt välkommen att kontakta mäklare för mer information och tidsbokad visning!

Visa mer
Ulrika Lööf
Ansvarig mäklare
Ulrika Lööf ulrika.loof@riksmaklaren.se
070-201 43 93
”Jag har lång erfarenhet som mäklare och har mäklat över 1 000 bostäder.”

Sammanfattning

Objekttyp
Fastighet
Typkod
120, Lantbruksenhet, bebyggd
Taxeringsår
2020
Byggnadsår
1872
Rum
9 rum och kök, varav 2 - 4 sovrum
Boarea
440 m²
Tomtarea
46451 m²
Pris
8 490 000 Kr (eller bud)

Planlösning

Huvudbyggnad (uppförd 1862)

HALL & GÄST WC
En vacker veranda tar dig in i hallen med goda avhängningsmöjligheter. Gröna väggar och gedigna skifferplattor med golvvärme. I hallen finns ingång till en gäst WC med pelartvättställ och toalett.

KÖK
Intill hallen finns ett mysigt och ombonat lantligt kök med exklusiv platsbyggd inredning som i renovering har anpassats till husets anor från 1800-talet. Luckor i ljus grå nyans med bänkskivor i granit. Maskinellt utrustat med spis som är kombinerad med gas och häll samt har dubbla ugnar, spisfläkt, kyl och diskmaskin. I köket finns också en vedspis bevarad.

FRUNS RUM
Intill köket finns ett rum som sedan gammalt kallats Fruns rum. Här finns en av husets sju fungerande kakelugnar.

SÄLLSKAPSRUM
I öppen planlösning med varandra ligger en matsal och ett vardagsrum som erbjuder fantastiska ytor för umgänge. Vardagsrummet har vackra fönsterpartier som ger känslan av en veranda. I matsalen finns också en vacker kakelugn.

HERRNS RUM
Även herrn i huset har ett eget rum med en kakelugn.

TILLBYGGNAD (Uppförd i början av 80-talet)

GROVENTRÉ

Genom köket nås tillbyggnad med groventré, tvättstuga och gott om förvaringsmöjligheter.

ALLRUM (tidigare poolrum)
Stort härligt rum som har många användningsområden. Idag används rummet som ett arbetsrum med platsbyggda bokhyllor.

BADRUM:
Helkaklat badrum med hörnbadkar, tvättställ med kommod, spegel med belysning, duschhörna, toalett samt högskåp. Golvvärme.

SOVRUM:
Rymligt sovrum med garderober som ger gott om förvaring.

ÖVERVÅNING:

ÖVRE HALL:
En vacker mattbeklädd trappa tar dig upp till övervåningen och en övre hall med utgång till två balkonger.

DRESSINGROOM:
Här finns platsbyggd förvaring för kläder och övrig förvaring i kattvinden intill. Rummet har också en kakelugn.

SOVRUM:
Sovrum med utsikt över trädgården och mot Tämnarån. Utgång till balkong. Kakelugn.

BARNKAMMARE:
Barnkammare med kakelugn och med två sovalkover i husets kattvindar som blir mysiga krypin för barn eller barnbarn.

BADRUM:
Helkaklat badrum med badkar, toalett och tvättställ med kommod. Golvvärme.

VINKÄLLARE:
Under huset finns ett gammalt valv som gjorts i ordning till vinkällare.

-------------------------------------------------------------

BAGARSTUGAN
Bagarstugan är en byggnad från slutet av 1800-talet som byggts till under senare år för att få dagens funktion. Används idag för gäster men kan även användas för generationsboende eller uthyrning.

HALL:
Välkomnande hall med plats för ytterkläder och skor.

GÄST WC & DUSCHRUM
Intill hallen finns en gäst wc samt ett renoverat helkaklat duschrum utrustat med duschväggar, takdusch, tvättställ med kommod samt spegelskåp med belysning, toalett.

KÖK
Mysigt kök med allmogemönstrade väggar som ger en lantlig atmosfär. Köket har inredning med vita luckor och maskinellt utrustat med spis, fläkt, diskmaskin och delad kyl/frys.

VARDAGSRUM
Trivsamt vardagsrum i vinkel med vedspis och fungerande bakugn.

SOVRUM
Huset har två jämnstora sovrum varav det ena har en kakelugn (behöver provtryckas)

BRÖLLOPSSVITEN
Det som nuvarande ägare kallar "bröllopssviten" är ett härligt sovrum på bagarstugans vind som nås genom en utvändig trappa. Ett avkopplande gästrum med egen takterrass som har utsikt över rosenträdgården och vidare mot Tämnarån.

----------------------------------------------------------

FLYGELBYGGNAD - ORANGERI
Flygelbyggnad med förvaringsmöjligheter och en trevlig loge som kan användas till fester. På baksidan finns ett uppvärmt orangeri (golvvärme) som är perfekt för vinterförvaring av dina växter.

-----------------------------------------------------------

KONTORSBYGGNAD
Intill gjuteriet finns kontorsbyggnaden som uppfördes i slutet av 1800-talet och är vackert belägen direkt intill Tämnaråns strand. Här är nu inrett för utställning men det finns goda möjligheter att här t ex ha kontor, butik eller konferens. Byggnaden har en större sal samt ett rum med kakelugn och ingång till ett ursprungligt kassavalv som huserar gjuteriets räkenskaper. Husets vind används till förvaring. Vatten och avlopp saknas i denna byggnad.

Visa mer

Övrig Information

Fastighetsbeteckning

Bolstan 1:12

Tomt

Väl inhägnad trädgårdstomt med staket, häckar och rejäla grindar. Vackert anlagda grusgångar. Här finns plats för fina rosenplanteringar i den terrasserade trädgården, odling i odlingslådor och i det vackra engelska växthuset. I trädgården finns uppvuxna fruktträd och i angränsande finns dessutom en inhägnad äppellund med 12 fruktträd. Bakom ladugården finns dessutom en väl inhägnad köksträdgård bakom ladugården med pallkragar och stenlagda gångar.

Uteplats

Flera fina platser finns att njuta av trädgården. Intill det porlande vattnet i Tämnarån finns en grillplats, intill huset finns en stor altan med fint solläge, intill orangeriet finns en uteplats och det engelska växthuset gör att du kan njuta av trädgården från tidig vår till sen höst. Morgonkaffet intas på den vackert snickrade verandan.

Bilplats

Gott om plats för bilar finns i gårdens ekonomibyggnader.

Renovering

Se bilaga

Byggnad/Storlek

1 ½ plan , 440 kvm , 9 rum och kök, varav 2 - 4 sovrum . Areauppgifter enligt taxeringsinformationen . Byggnadsår: 1872

Byggnadssätt

Grund: Betongplatta och torpargrund. Stomme: Liggande timmer. Bjälklag: Trä. Fasad: Trä. Takbeklädnad: Plåt. Fönster: 2-glasfönster/3-glasfönster. Ventilation: Självdrag/mekanisk. Vatten och avlopp: Kommunalt vatten. Enskilt avlopp. .

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Bergvärme

TV- och internetanslutning

TV: Ansluten till fiber via IP-Only

Övriga utrymmen

Ekonomibyggnader

Verkstad, slaktbod, maskinhall m.m:
Area 540 kvm enligt fastighetstaxering. Ekonomibyggnad i mycket fint skick med plats för verkstad, snickarbod, maskinuppställning, slaktbod mm.

November 2017 installerades solceller på taket med effekten 25 kV av modellen Solaredge SE25K.

Gjuteri:
Byggnaden används idag till förvaring och lager. Kan alternativt byggas om till stall med sitt fina läge intill beteshagarna.

Ekonomi

Pris: 8 490 000 kr (eller bud). Taxeringsvärdet är 4 017 000 Kr (fastställt avseende år 2020) varav byggnadsvärde 2 785 000Kr. Typkod: 120, Lantbruksenhet, bebyggd, värdeår: 1929. Fastighetsskatt-/avgift: 18106 kr. Det finns uttagna pantbrev om totalt 9 033 000 kr.

Energiprestanda

Genomförd: Utförd. Deklarationsdatum: 2022-02-11. Förbrukning: 156 kWh/kvm år. Energiprestanda primärenergital: 258 kWh/kvm och år. Energiklass: G.

Servitut, planbestämmelser mm

Planbestämmelser: Vattenskyddsområde Vattenskyddsområde.

Samfälligheter

Gemensamhetsanläggning: Tierp Bolstan GA:2 ändamål: Vägar, Samfällighet: Tierp Bolstan S:1, Samfällighet: Tierp Bolstan S:2


Last: Avtalsservitut: Avloppsledning Mm, 03-IM1-94/39605.1
Last: Avtalsservitut: Starkströmsledning Mm, 0360IM-07/1027.1
Last: Ledningsrätt Vatten Och Avlopp, 03-87:178.1

Visa mer

Karta

Västland - Bolstan 102 - Tierp

Fri värdering eller sälja nu?

Oavsett om du letar efter en bostad just nu eller vill sälja senare hjälper vi dig med en kostnadsfri muntlig värdering. Vi finns alltid här för dig som en mäklare genom livet. Fyll i formuläret så blir du inom kort kontaktad av en av våra hårt arbetande mäklare som berättar mer.

Vill du ligga steget före?
Skapa ett konto i Riksmäklaren Plus (rm+) och få tillgång till det bästa

Vill du ligga steget före och vara redo när du hittar din nya bostad? Förbered din försäljning redan nu, så minimeras startsträckan när det blir dags att sälja. Din bostad är då bara en knapptryckning från Hemnet. Kontakta någon av våra mäklare redan idag!

Skapa konto i Riksmäklaren Plus