Till salu
- Morhagsvägen 92 - Sunnansjö

IDYLLISK KURSGÅRD MED ETT MAGISKT VACKERT LÄGE PÅ EGEN UDDE I VÄSMAN.

Lokalfastighet 54100 kvm (tomtarea) 9 500 000 kr
Intresseanmälan
Morhagsvägen 92 9 500 000 kr
Intresseanmälan

IDYLLISK KURSGÅRD MED ETT MAGISKT VACKERT LÄGE PÅ EGEN UDDE I VÄSMAN.

Välkommen till Morhagen ! Idylliskt belägen gård på en udde i Väsman ligger denna vackra fastighet med fäbodar, stall och brygga. I vackra omgivningar med skog, öppna fält och en stor sjö njuter man av fågelsång och frisk luft. Gården ligger i Sunnansjö ca 2 mil från Ludvika och ca 2,5 timme från Stockholm här finns en gammal tradition av Hälsa, Miljö och Ekologi på populära kursgårdar som Morhagen och Tallmogården. Idag bedrivs verksamhet på gården med restaurang och 24 hotellrum samt 5 konferensrum. På fastigheten finns ytterligare byggrätt och/eller avstyckningsmöjligheter för den som vill utveckla verksamheten eller använda fastigheten som privatbostad. Morhagen har ett fantastiskt läge och förutsättningar för att förverkliga drömmar!

Huvudbyggnad
Byggnadsår: 2019
Beskrivning: Huvudbyggnad med kök, matsal och samlingsrum samt personal lägenheter. - Fastigheten har eget vatten (ny brunn 2019) och egen avloppsanläggning (3 kammarbrunn med infiltration samt fettavskiljare).
- Restaurangköket helrenoverades på mitten av 90 talet (Tak, dränering, el) och har därefter underhållits succesivt.
- Bergvärme installerad 2012
- Fiber indraget 2015
- Alla tillstånd finns från Miljö och hälsa samt att den mekaniska ventilationen (OVK) är godkänd 2018.Hotell och konferensrum
Byggnadsår: 1992

Visa mer
Tiit Lüllmaa
Ansvarig mäklare
Tiit Lüllmaa tiit.lullmaa@riksmaklaren.se
070-573 98 50
Matts Lüllmaa
Fastighetsmäklare
Matts Lüllmaa matts.lullmaa@riksmaklaren.se
073-647 52 73

Sammanfattning

Objekttyp
Lokalfastighet
Typkod
322, Hyreshusenhet, hotell eller restaurangbyggnad
Taxeringsår
2016
Tomtarea
54100 m²
Pris
9 500 000 Kr

Övrig Information

Fastighetsbeteckning

Sunnansjö 63:13

Tomt

54100 m²

Ekonomi

Pris: 9 500 000 kr . Taxeringsvärdet är 1 079 000 Kr (fastställt avseende år 2016) Det finns uttagna pantbrev om totalt 7 500 000 kr.

Driftkostnad summa: 117 000 kr
Uppvärmning: 60 000 kr
El: 50 000 kr
Renhållning: 7 000 kr

Gemensamma utrymmen

Huvudbyggnad med kök, matsal och samlingsrum samt personal lägenheter. - Fastigheten har eget vatten (ny brunn 2019) och egen avloppsanläggning (3 kammarbrunn med infiltration samt fettavskiljare). - Restaurangköket helrenoverades på mitten av 90 talet (Tak, dränering, el) och har därefter underhållits succesivt. - Bergvärme installerad 2012 - Fiber indraget 2015 - Alla tillstånd finns från Miljö och hälsa samt att den mekaniska ventilationen (OVK) är godkänd 2018. Hotellbyggnad, treplans byggnad med 24 hotellrum och 5 konferensrum samt en relaxavdelning med bastu . - Samtliga rum har egen dusch/wc renoverad mitten av 90 talet. - Ett större konferensrum med projektor, fiber indraget och möblerat för 40 konferensgäster. - Fyra grupprum fullt utrustade och möblerade. - Relaxavdelning med ångbastu och två omklädningsrum. - Fyra Härbren inreda för enklare logi - Fäbod och stall (2 platser) samt hönshus. - Flytbrygga och bojar samt badstege

Allmänt om området

Ortamnet Sunnansjö har senare kommit att beteckna ett större område, som omfattar flera olika historiska byar, bland andra Kvarngärde, Broby och Lågnäset.

Tidigare fanns ett järnbruk i Sunnansjö. Hyttan nämns första gången 1562, och 1624 tillkom en stångjärnshammare. Bruksrörelsen lades ned på 1880-talet, under Ehrenfried Roths tid som brukspatron. Kvar från brukstiden finns bland annat Sunnansjö kvarn, en ruin efter Sunnansjö hytta samt Sunnansjö herrgård i karolinsk stil och byggd på 1700-talet. Herrgården inklusive några tillhörande byggnader är sedan 1995 byggnadsminne. Till och från Sunnansjö hamn gick fram till 1932 regelbunden fartygstrafik över Väsman mellan Sunnansjö och Ludvika.

I Sunnansjö ligger Grangärde hembygdsgård som drivs av Grangärde Hembygdsförening. Här finns ett stort antal äldre byggnader från Grangärde socken samlade. På hembygdsgården avhålls det traditionella midsommarfirandet, liksom den årliga spelmansstämman.

I samhället finns förskola, samt grundskola upp till och med årskurs sex. Det finns även äldreboende och vårdcentral (Vårdcentral Sunnansjö).

I Sunnansjö ligger även Sunnansjö kraftstation, ett litet vattenkraftverk som ägs och drivs av VB Energi. Anläggningen byggdes på den tidigare platsen för stångjärnssmedjan (se Sunnansjö bruk). Kraftverket invigdes 1917 och har idag en normal årsproduktion på 600 MWh. Vid Hyttvägen 20 återfinns Sunnansjö Jernhandel som har legat på denna plats och sålt järn- och byggprodukter sedan 1900-talets början. I orten ligger också det tidigare hälsohemmet Tallmogården.

Visa mer

Visningar

Det finns för tillfället inga planerade visningar för allmänheten. Vänligen kontakta mäklare för att boka en visning.

Karta

- Morhagsvägen 92 - Sunnansjö

Intresseanmälan

Fri värdering eller sälja nu?

Oavsett om du letar efter en bostad just nu eller vill sälja senare hjälper vi dig med en kostnadsfri muntlig värdering. Vi finns alltid här för dig som en mäklare genom livet. Fyll i formuläret så blir du inom kort kontaktad av en våra hårt arbetande mäklare så berättar de mer.

Vill du ligga steget före?
Skapa ett konto i Riksmäklaren Plus och få tillgång till det bästa

Vill du ligga steget före och vara redo när du hittar din nya bostad? Förbered din försäljning redan nu, så minimeras startsträckan när det blir dags att sälja. Din bostad är då bara en knapptryckning från Hemnet. Kontakta någon av våra mäklare redan idag!

Skapa konto i Riksmäklaren Plus
Ändrade rutiner på våra visningar - Information angående ändrade rutiner i samband med covid-19 (coronaviruset)
Ändrade rutiner på våra visningar

Information angående ändrade rutiner i samband med covid-19 (coronaviruset).

Våra visningar äger rum som vanligt enligt information på varje bostad. Dock försöker vi så långt det är möjligt att styra om till bokade visningar istället för öppna visningar.

För att minska risken för smittspridning av viruset covid-19 (coronaviruset) har vi valt att vidta ett antal försiktighetsåtgärder som syftar till att begränsa kontakterna mellan personer som närvarar på våra öppna visningar:

Vi vill bidra till en långsammare smittspridning som innebär bättre tillgänglighet av vård för de som drabbas hårdast.

Kontakta oss gärna med ytterligare frågor kring våra rutiner vid visningar.

Med vänlig hälsning
Riksmäklaren